Zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević i savjetnica Anica Tomšić Stojkovska sudjelovale su na radnom sastanku Mreže Nacionalnih preventivnih mehanizama (NPM) Jugoistočne Europe koji se 11. i 12. lipnja održao u Skoplju u organizaciji makedonskog NPM-a, koji ove godine ujedno i predsjedava Mrežom. Na sastanku su sudjelovali predstavnici 12 Nacionalnih preventivnih mehanizama, a glavna tema skupa bila je prevencija kažnjavanja osoba koje institucijama NPM-a dostavljaju informacije, u skladu s UN-ovom Konvencijom protiv mučenja drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Više...

Na inicijativu Ujedinjenih naroda, Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba obilježava se svake godine 15. lipnja. U Republici Hrvatskoj tijekom 2018. godine prekršajima iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji bilo je oštećeno 1.200 osoba starije životne dobi. Prvi su to podatci MUP-a o primjeni novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je početkom prošle godine stupio na snagu, a u koji su na prijedlog pučke pravobraniteljice starije osobe uvedene kao posebno ranjiva skupina. 

Više...

Prema statističkim podacima MUP-a za 2018., broj kaznenih djela počinjenih iz mržnje u Hrvatskoj je u porastu, a nacionalna pripadnost žrtve daleko je najučestaliji motiv i to najčešće prema pripadnicima srpske manjine. Pritom, prijetnja i oštećenje imovine najčešća su kaznena djela počinjena iz mržnje, no nagomilana negativna atmosfera i netolerancija u društvu prerasta i u fizičke napade.

Više...

Ostale novosti

  • 1