Juncker o stanju u EU: Jedinstvo ne smije biti samo parola

Nezaposlenost, društvena nepravda, podijeljenost i populizam samo su neki su od najvećih problema s kojima se Europska unija trenutačno suočava, istaknuo je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom izlaganju o stanju u EU, koje je održao na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 14. rujna 2016.

Kao najveći izazov istaknuo je izbjegličku krizu, kritizirajući spremnost  EU  da odlučno, ujedinjeno i humano na nju odgovori. Naglasio je da Europa treba pojednostaviti svoje  procedure za traženje azila, pojačati mehanizme potpore izbjeglicama i učiniti što je više moguće kako bi se zbrinuo što veći broj izbjeglih osoba, posebice djece. Naglasio je kako jedinstvo EU ne smije biti samo parola, nego se mora ostvariti i jačati u praksi, posebice u području zajedničke solidarnosti, čime bi Europa zbilja dokazala da stoji iza vrijednosti koje i zagovara.

Tim tragom najavio je i formiranje novog tijela EU za solidarnost, kao i novi investicijski plan za Afriku. Nadovezujući se na izbjegličku krizu, istaknuo je veliku potrebu za čvršćom razmjenom podataka između policijskih službi država članica, posebice Europola kao krovne EU organizacije u borbi protiv kriminala i terorizma, koji u Europi uzimaju sve više maha. Osvrnuo se i na nedavne događaje u Essexu gdje se dogodio zločin iz mržnje prema poljskim radnicima, naglasivši da su sloboda, demokracija i vladavina prava temelji današnje Europe te da je nedopustivo da se toleriraju takvi zločini. Istaknuo je i kako je nedopustivo da bilo koji pravosudni sustav ili zakon u EU uvede smrtnu kaznu.

Juncker se  dotaknuo i ostalih izazova, poput potrebe za hitnim potpisivanjem sporazuma o klimatskim promjenama, nastavkom sporazuma u području slobodne trgovine s trećim zemljama (npr. CETA), zaštiti podataka, borbi protiv izbjegavanja poreza, stvaranje zajedničkoga kapitala, jednak pristup brzom (5G) Internetu, kao i još većim ulaganjima u strategije za stvaranje novih radnih mjesta. Najavio je nastavak ulaganja u fondove koji potiču inovativnost i zapošljavanja, komentirajući da je neprihvatljivo da Europa bude kontinent nezaposlenosti mladih koji će biti siromašniji od svojih roditelja. Također, Juncker smatra da se radnička prava u EU trebaju više poštovati, ali i razvijati u smjeru jednakih plaća za ista radna mjesta te jednakih uvjeta rada za iste poslove.

Ostale Novosti

  • 1