Prioriteti Vijeća za ljudska prava UN-a u 2016. godini

Novi predsjednik Vijeća za ljudska prava UN-a Choi Kyong-lim u svom nastupnom obraćanju istaknuo kako će povećanje efikasnosti, učinkovitosti i suradnja s Uredom u New Yorku biti u središtu njegove pozornosti u 2016.godini.  

Posebno je izdvojio tri područja djelovanja koja smatra ključnim u svom radu. Prije svega, to je smanjenje raskoraka između načela i standarda koje Vijeće donosi, kao i njihova provedba u praksi. Istaknuo je i unapređenje mehanizma Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava (UPR), koji se tijekom svoja dva ciklusa pokazao ključnim za nepolitiziranu, neselektivnu i nekonfrontirajuću raspravu među jednakima. Naglasio je i nužnost postavljanja ljudskih prava u središte čitavoga sustava UN-a. Inicijative obuhvaća provođenje 17 održivih ciljeva razvoja i 169 zadataka iz „Agende za održivi razvoj do 2030.“, ključne za razvoj čovječanstva, a ujedno i odgovor na rastuću nejednakost.

Više o najavama novog predsjednika Vijeća za ljudska prava UN-a možete pročitati ovdje.

Kyong-lim, stalni predstavnik Republike Koreje u UN-u, novi je predsjednik Vijeća za ljudska prava UN-a od 1. siječnja 2016., gdje je zamijenio njemačkog veleposlanika Joachima Rueckera.

Ostale Novosti

  • 1