Human Right Watch objavio stanje ljudskih prava u svijetu u 2015. godini

Foto: HRW

Human Rights Watch, Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW), objavio je redovito Godišnje izvješće, u kojem donosi pregled stanja ljudskih prava u više od 90 zemalja i teritorija diljem svijeta, za 2015. godinu. U globalnim kretanjima ljudskih prava, direktor HRW-a Kenneth Roth uočava dvostruke prijetnje – politiku straha i ugrožavanje civilnog društva. „Strah od pogibelji ili mučenja u Siriji, ali i u drugim područjima u kojima vladaju sukobi i represija, natjerali su milijune na bijeg. Strah od dolaska velikog broja azilanata u društvo natjerao je mnoge zemlje na zatvaranje granica“, naveo je Roth te istaknuo i strah od terorizma, kao i sve snažniju 'mi i oni' retoriku, zaključivši kako sve navedeno vodi do povećane netolerancije. Ističe i kako sve veći broj autoritarnih vlada ograničava djelovanje civilnog društva.

Pregled stanja ljudskih prava u Hrvatskoj HRW počinje navodom kako je država na trenutke otežano osiguravala osnovne potrebe izbjeglicama i migrantima te u nekoliko navrata i zatvarala granice. Pri tome je posebno naglašena odluka Hrvatske iz studenog prošle godine, da ulaz u zemlju ograniči osobama prema njihovom državljanstvu. Na tu odluku reagirala je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ističući kako je nužno osigurati pristup sustavu azila svima, bez obzira iz koje zemlje dolaze, te da odgovornost osiguranja temeljnih prava izbjeglica i migrantima leži na međunarodnoj zajednici, koja mora pronaći zajedničko rješenje.

Izvješće govori i o 220 neprocesuiranih slučajeva ratnog zločina te podsjeća na zaključke Odbora za ljudska prava UN-a, koji je prošle godine izrazio zabrinutost zbog diskriminacije prema nacionalnim manjinama, posebice srpske i romske. HRW ističe i probleme s povratom imovine protjeranim i izbjeglim pripadnicima srpske manjine nakon rata, te statusna pitanja Roma, zbog kojih ne mogu ostvariti pravo na zdravstvene i socijalne usluge. Ističu i kako su djeca Romi segregirana u obrazovnom sustavu.

U odnosu na osobe s invaliditetom, Hrvatska je postigla određene napretke, navodi HRW, no upozoravaju i kako sustav skrbništva i dalje oduzima 18 000 osoba pravo da odlučuju o vlastitom životu. Plan deinstitucionalizacije iz 2011. godine napreduje polako, navode, ali i ne uključuje u potpunosti i osobe koje se nalaze u psihijatrijskim bolnicama i domovima za starije, na što je Odbor Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom u ožujku prošle godine upozorio Hrvatsku.

Posljednje Human Rights Watch Izvješće možete u cijelosti pročitati ovdje (na engleskom jeziku), a detalje problema koje su istaknuli možete doznati u godišnjim izvješćima pučke pravobraniteljice ovdje.

Ostale Novosti

  • 1