"Prije 70 godina rođen je UN - iz potrebe, smjelosti, nade"

Ujedinjeni narodi, međunarodna organizacija čija je temeljna zadaća održavanje svjetskog mira i sigurnosti, ove godine obilježavaju 70 godina rada. Upravo radi izvršenja temeljnih zadaća te poboljšanja međunarodne suradnje i razvijanja prijateljskih odnosa među nacijama, 24. listopada 1945. godine na snagu je stupila Povelja Ujedinjenih naroda pa je taj datum poznat i kao Svjetski dan UN-a.

Prije 70 godina rođen je UN - iz potrebe, smjelosti, nade. Proslava ove godišnjice Ujedinjenih naroda prigoda je za osvrnuti se, pogledati u prošlost i pažljivo razmisliti o trajnim dostignućima. To je također prilika za naglasiti gdje UN, kao i međunarodna zajednica u cjelini, trebaju udvostručiti svoje napore u ispunjavanju sadašnjih i budućih izazova, kad su u pitanju mir i sigurnost, razvoj i ljudska prava“, poručio je glavni tajnik Ban Ki-moon.

70. obljetnica prilika je za osvrt na prošlost, ali i pogled u budućnost, zbog čega će obljetnica biti posvećena održivom razvoju. Na Općoj skupštini UN-a, održanoj u rujnu ove godine, zemlje članice usvojile su Agendu 2030 ili plan za bolji svijet u sljedećih 15 godina, koji se sastoji od 17 Ciljeva održivog razvoja. Program promoviraju i spotom u kojem ciljeve održivog razvoja predstavljaju brojne osobe poznate javnosti. Spot koji ovdje možete pogledati preveden je na hrvatski jezik. Ciljevi između ostalog uključuju zaštitu okoliša, očuvanje zdravlja, pravo na obrazovanje, pristup čistim izvorima energije, borbu protiv nejednakosti i izgradnju jakih partnerstva. "UN radi za cijelu obitelj čovječanstva, koju čini 7 milijardi ljudi, te brine za Zemlju, naš jedini dom“, izjavio je Ki-Moon.

Promocija i zaštita ljudskih prava jedan je od glavnih ciljeva UN-a, zbog čega je ova organizacija 1948. donijela Opću deklaraciju o ljudskim pravima, kojom je pojam 'ljudska prava' prvi put uveden u međunarodno zakonodavstvo. Tijekom godina djelovanja, UN je pomogao donijeti desetke pravno obvezujućih sporazuma o političkim, građanskim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, dok su istraživanjem pojedinačnih tužbi usmjerili svjetsku pozornost na niz teških slučajeva kršenja ljudskih prava, poput mučenja ili nestanaka.

Hrvatska je članicom UN-a postala 22. svibnja 1992. godine, nakon čega smo postupno od objekta međunarodne politike preuzimali ulogu aktivnog sudionika u rješavanju međunarodnih problema.

Ostale Novosti

  • 1