Pravobraniteljica u Ankari predstavila rad Ureda kolegama iz Europe, Azije i Afrike

Rad Ureda koji predvodi i ovlasti kojima raspolaže, s naglaskom na ENHRI mandat nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava, bile su tema predavanja pučke pravobraniteljice Lore Vidović na 3. Međunarodnom simpoziju ombudsmana, održanom u Ankari 16. i 17. rujna 2015.  

Tijekom predavanja kolegama iz drugih zemalja Europe, Afrike i Azije, pravobraniteljica je govorila o razvoju institucije od njezinog samog osnutka 1992. godine, uključujući pregled ljudskih i financijskih resursa te kretanje broja pritužbi građana. Također, okupljene je upoznala s podatkom kako je institucija koju predstavlja jedina u Hrvatskoj sa Statusom A pri Međunarodnom koordinacijskom odboru UN-a, sukladno kriterijima tzv. Pariških načela, što znači da udovoljava najvišim međunarodnim standardima neovisnosti i samostalnosti u radu.

Pravobraniteljica Vidović predavanje je održala na poziv turskog ombudsmana, Nihata Omerglua. Simpozij je organiziran u sklopu projekta koji turski ombudsman provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).Glavni cilj okupljanja institucija za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta jest izmjena znanja i iskustava te kreiranje preporuka za bolju zaštitu građana. 

 

Ostale Novosti

  • 1