Usvojena Deklaracija o zaštiti i promicanju prava izbjeglica i migranata

Foto: Hina

Institucije za zaštitu ljudskih prava iz 28 zemalja Europe i Afrike usvojile su Deklaraciju o zaštiti i promicanju prava izbjeglica i migranata u kojoj, naglašavajući suverenost svake zemlje, podsjećaju na obvezu poštivanja međunarodnih ugovora i konvencija, posebice UN-ove Konvencije o statusu izbjeglica i Europske konvencije o ljudskim pravima. Deklaraciju je potpisala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Njezinom objavom, institucije su pozvale na osiguranje pristupu sustava azila svima, pridržavanje obveza prevencije neljudskog i ponižavajućeg postupanja te jačanje mjera integracije. U isto vrijeme, obvezale su se dati doprinos u okviru svojih nadležnosti i područja djelovanja, uključujući javno osuđivanje govora mržnje, ksenofobije i diskriminacije te poticanje nacionalne, regionalne i globalne suradnje.

Priprema Deklaracije započela je na međunarodnoj konferenciji „Izazovi u ostvarivanju ljudskih prava u izbjegličkoj/migrantskoj krizi“, koja je održana 23. i 24. studenog u Beogradu. Tom prilikom, okupljene institucije istaknule su kako primjeren i učinkovit odgovor na aktualnu izbjegličku krizu i poštivanje ljudskih prava svih koji su u nju uključeni može dati samo međunarodna zajedica. To je posebno naglašeno nakon odluke više država o razdvajanju osoba na granicama izbjegličke rute prema njihovom državljanstvu, što je protivno međunarodnom i europskom pravu.

Cijelu Deklaraciju možete pronaći niže u privitku.

Ostale Novosti

  • 1