Pučka pravobraniteljica na čelu Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava

Napori Ureda pučke pravobraniteljice u zaštiti i promociji ljudskih prava dobili su još jednu potvrdu na međunarodnoj razini. Lora Vidović izabrana je za predsjedanje Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI). Tako su glasovanjem odlučile članice Mreže, na Općoj skupštini održanoj 1. prosinca u Utrechtu.

Iznimno mi je drago što su kolege iz drugih zemalja prepoznali naš rad i dali nam povjerenje za vođenje Mreže više od 40 institucija diljem Europe, koje zajednički rade na istom cilju – zaštiti i promociji ljudskih prava", izjavila je pravobraniteljica Vidović nakon glasovanja. Djelovanje Mreže uključuje napore na području ekonomskih i socijalnih prava, azila i migracija, prava starijih osoba, prava osoba s invaliditetom, slobode govora i mnogih drugih ljudskih prava.

Lora Vidović Ankara 1Predsjedanje Mrežom, zauzimanjem čelnog mjesta njegovog Europskog koordinacijskog odbora, podrazumijeva predsjedanje godišnjim sastancima Skupštine i upravljanje Glavnim tajništvom. Također, uključuje i povezivanje Mreže s Međunarodnim koordinacijskim odborom nacionalnih institucija za ljudska prava (ICC) pri Vijeću za ljudska prava UN-a. Tako će pučka pravobraniteljica biti i članica Biroa ICC-a.

Naša nova uloga doprinijet će jačanju zaštite građana u Hrvatskoj, jer će napori za rješavanje njihovih problema dobiti snažniji glas na međunarodnoj razini. Također, imat ćemo priliku neposrednije nego do sada prikupljati dobre prakse dugih zemalja, ali i prenositi ostalima vlastita uspješna iskustva", objasnila je pravobraniteljica Vidović koja će predsjedanje Mrežom započeti u ožujku 2016. Tada će obavljanje dužnosti preuzeti od Alana Millera, predsjednika škotske Komisije za ljudska prava.

Ostale Novosti

  • 1