Institucije za ljudska prava iz cijele Europe pozvale na zajedničko rješenje izbjegličke krize

„Izazovi u ostvarivanju ljudskih prava u izbjegličkoj/migrantskoj krizi“ tema su oko koje su se, na međunarodnoj konferenciji 23. i 24. studenog u Beogradu, okupile institucije za zaštitu ljudskih prava iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Turske, Grčke, Makedonije, Nizozemske, Albanije i Srbije te predstavnici međunarodnih organizacija.

Tom prilikom, pučka pravobraniteljica Lora Vidović svoje kolege iz svih dijelova Europe upoznala je s razvojem izbjegličke krize u Hrvatskoj, kao i s aktivnostima koje je predvodila, nadzirući poštivanje ljudskih prava na svim kritičnim točkama kretanja i boravka izbjeglica i migranata, od prvog dana njihovog dolaska u velikom broju do danas.

Tijekom konferencije, okupljene institucije složile su se kako međunarodna zajednica mora čim prije pronaći i provesti zajedničko rješenje aktualne krize, koje će osigurati temeljna ljudska prava svima. Posebice je ta potreba naglašena u kontekstu posljednje odluke više država, o razdvajanju osoba na granicama izbjegličke rute prema njihovom državljanstvu, što je protivno međunarodnom i europskom pravu.

Imajući sve probleme i izazove na umu, sudionici konferencije pripremili su tzv. Beogradsku deklaraciju o zaštiti i promociji prava izbjeglica i migranata, u kojoj, naglašavajući suverenost svake zemlje, podsjećaju na obvezu poštivanja međunarodnih ugovora i konvencija, posebice UN-ove Konvencije o statusu izbjeglica i Europske konvencije o ljudskim pravima. Također, pozvale su na osiguranje pristupu sustava azila svima, pridržavanje obveza prevencije neljudskog i ponižavajućeg postupanja te jačanje mjera integracije. U isto vrijeme, obvezale su se dati doprinos u okviru svojih nadležnosti i područja djelovanja, uključujući javno osuđivanje govora mržnje, ksenofobije i diskriminacije te poticanje nacionalne, regionalne i globalne suradnje.

Ostale Novosti

  • 1