Pučka pravobraniteljica u Turkmenistanu doprinijela osnivanju institucije ombudsmana

Pucka pravobraniteljica u Turkmenistanu 2Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prenijela je dio znanja i iskustva o organizaciji Ureda pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj, sudionicima seminara „Osnivanje institucije ombudsmana u Turkmenistanu“, održanog 16. lipnja u glavnom gradu, Ašgabatu. Na seminaru su se okupili pripadnici izvršne, sudske i zakonodavne vlasti te zemlje. Uz pučku pravobraniteljicu, predavanja su održali stručnjaci iz raznih zemalja, ponajviše europskih, kako bi predstavili najbolje primjere vezane uz instituciju pravobranitelja, uključujući zakonodavstvo, tehničke i organizacijske detalje osnivanja ureda, primjere njegovog vodstva i informacije o resursima nužnima za njegovo djelovanje.

„Drago mi je što sudjelujemo u pripremi osnivanja institucije ombudsmana u Turkmenistanu, dijeljenjem informacija koje će im zasigurno pomoći prije nego krenu s radom. Riječ je o iskustvu u organizacijskom dijelu poslovanja Ureda, s naglaskom na ljudske resurse i financije. Osnivanje institucije pravobranitelja bit će veliki demokracijski iskorak za tu zemlju i vjerujem da će, kada jednom i krene s radom, njegovo osnivanje biti pozdravljeno od strane građana i relevantnih društvenih organizacija“, rekla je pučka pravobraniteljica Vidović.

Održavanje seminara nastavak je dijaloga i izmjene znanja započetih u prosincu, na prvom seminaru održanom u Ašgabatu. Cijeli projekt, „Platforma vladavine prava – Središnja Azija“, nastao je na inicijativu EU, a predvode ga Francuska i Njemačka. Važnost jačanja vladavine prava, promoviranja zakonskih reformi i provedbe međunarodnih standarda s područja ljudskih prava posebno je istaknuta na prošlogodišnjoj konferenciji ministara koja je okupila ministre pravosuđa EU i Središnje Azije, pri čemu su istaknuli „potrebu za zagovaranjem, podrškom i zaštitom temeljnih ljudskih prava i sloboda koje čuvaju ustavi i međunarodne konvencije“.

U skladu s tim nastojanjima, cilj ovog projekta jest unaprjeđenje znanja o međunarodnim standardima i pravnim okvirima među djelatnicima pravnog sustava i državne službe Turkmenistana, čemu svojim sudjelovanjem pridonosi i Ured pučke pravobraniteljice u Hrvatskoj.

 

Pravobraniteljica u Turkmenistanu

   Pucka pravobraniteljica u Turkmenistanu 1

 

 

Ostale Novosti

  • 1