Pravobraniteljice upoznale Predsjednicu Grabar Kitarović s radom, ovlastima i problemima

Pučka pravobraniteljica s ostalim pravobraniteljicama kod Predsjednice RHPučka pravobraniteljica Lora Vidović prihvatila je poziv Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za sudjelovanje na sastanku o radu, aktivnostima i ovlastima pravobraniteljica u Hrvatskoj. Na sastanku su, uz pučku pravobraniteljicu, sudjelovale i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljice su detaljnije upoznale Predsjednicu s radom svojih ureda, kao i s problemima s kojima se najčešće susreću unutar područja svog djelovanja. Posebna tema razgovora bile su mogućnosti suradnje u cilju rješavanja gorućih problema u društvu, među kojima se istaknula potreba za zaštitom najranjivijih građana, kao i borba protiv stereotipa i predrasuda.

Pučka pravobraniteljica dodatno je upozorila na veliko nepovjerenje koje u društvu vlada prema institucijama, kao i na činjenicu da se mnogi građani još uvijek boje prijaviti diskriminaciju. Upoznala je Predsjednicu i s ohrabrujućim rezultatima rada Nacionalnog preventivnog mehanizma u 2014. godini. Naime, nakon što je Ured pučke pravobraniteljice obišao pet psihijatrijskih ustanova te im na temelju svojih zapažanja uputio 131 preporuku, ustanove su u prihvatile njih 99, odnosno 75 posto.

Predsjednicu je pučka pravobraniteljica podsjetila i kako je Ured koji predstavlja, jedina neovisna nacionalna institucija u RH sa Statusom A pri Međunarodnom koordinacijskom odboru UN-a, sukladno kriterijima tzv. Pariških načela, što znači da institucija pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj udovoljava najvišim međunarodnim standardima neovisnosti i samostalnosti u radu.

Tijekom sastanka, predsjednica Grabar Kitarović najavila je intenziviranje daljnjih susreta s pravobraniteljicama, kako bi detaljnije analizirale probleme iz područja njihovog djelovanja.

Ostale Novosti

  • 1