Kuća ljudskih prava predstavila Izvještaj o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu

11164629 10152762765541510 5631240352631658425 nU četvrtak, 21. svibnja 2015. u Kući ljudskih prava predstavljen je Izvještaj o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu Kuće ljudskih prava, kojemu je prisustvovala zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić sa savjetnicom.

Tom je prilikom zamjenica pučke pravobraniteljice pohvalila rad organizacija civilnog društva u zaštiti i unapređenju ljudskih prava, istaknuvši kako Izvještaj pučke pravobraniteljice za 2014. godinu, koji je trenutno na dnevnom redu Hrvatskog sabora, prepoznaje gotovo iste probleme kao i ovaj Izvještaj organizacija civilnog društva.

Treći po redu Izvještaj o stanju ljudskih prava predstavile njegove su autorice i autori;Đordana Barbarić iz udruge MoST, Nikol Bulat iz Pravne klinike Kuće ljudskih prava, Milena Čalić Jelić iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Tea Vidović iz Centra za mirovne studije, Kristina Jandrić iz udruge Svitanje, Nataša Škaričić, novinarka i Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma, pod moderacijom Milane Romić iz Kuće ljudskih prava, urednice Izvještaja.

Posebno se govorilo o pravima nacionalnih manjina i stanju u pravosuđu, derogaciji prava u zdravstvenom sustavu, teškoj ekonomskoj situaciji koja donosi sve veći broj siromašnih građana i nove ranjive skupine kao što su zaposleni koji ne mogu živjeti od svojih plaća, mladi i djeca. Postignuta su određena poboljšanja, ali su još uvijek potrebna sustavna unapređenja statusa pripadnika nacionalnih manjina, beskućnika, tražitelja azila i stranaca, osoba sa psihičkim smetnjama i drugih osoba s invaliditetom, civilnih žrtava rata, žrtava obiteljskog nasilja. Prisutni predstavnici organizacija civilnog društva istaknuli su instituciju pučke pravobraniteljice kao nerijetko i jedinu koja ukazuje na postojeće povrede i ugroze ljudskih prava, izražavajući nadu da će izvršna tijela vlasti njezine preporuke još bolje provoditi. Suradnja institucija i organizacija prepoznata je kao jedini mogući način unapređenja stanja ljudskih prava.

Izvještaj Kuće ljudskih prava o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj za 2014. možete preuzeti ovdje.

Ostale Novosti

  • 1