Objavljeno izvješće organizacije Freedom House - Sloboda u svijetu za 2015.

Freedom House, nevladina organizacija koja podržava demokratske promjene, prati stanje sloboda u svijetu te se zalaže za ljudska prava, u svom je izvješću "Sloboda u svijetu za 2015.“ ocijenila da agresivnije taktike autoritarnih režima i porast terorističkih napada 2014. pridonose zabrinjavajućem padu globalne slobode već devetu godinu zaredom.

U izvješću u kojem je 195 zemalja razvrstano po političkim pravima i građanskim slobodama, ocijenila je 89 zemalja (46 posto) slobodnima, 55 (28 posto) djelomično slobodnima i 51 (26 posto) neslobodnima.

"Prihvaćanje demokracije kao svjetskog dominantnog oblika vladavine i međunarodnog sustava izgrađenog na demokratskim idealima suočeno je s većom prijetnjom nego ikad u posljednjih 25 godina", rekao je Arch Puddington, potpredsjednik za istraživanja.

Ističe se da je gotovo dvostruko više zemalja zabilježilo padove - 61, dok je broj zemalja koje su ostvarile poboljšanja, njih 33, došao na najnižu točku od početka devetogodišnjeg urušavanja globalne slobode.

Kao i u prošlogodišnjem izvješću  Hrvatska je u kategoriji slobodnih zemalja, s ocjenom 1 za politička prava, i 2 za građanske slobode.

Cjelovito Izvješće možete vidjeti na: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2015#.VMoJltKG8eh

Ostale Novosti

  • 1