Pučka pravobraniteljica na konferenciji GONG-a

libbera biggerNa Dan ljudskih prava, 10. prosinca, održana je konferencija pod nazivom: „Mobilizacija građana za socio-ekonomsku uključenost i zaštitu ljudskih prava: Korak naprijed, natrag dva u organizaciji GONG-a, i u suradnji s Kućom ljudskih prava, Centrom za građanske inicijative Poreč i Volonterskim centrom Osijek. Konferencija je okupila velik broj predstavnika civilnog društva iz cijele Hrvatske, a cilj joj je bio razmjena ideja i modela dobre prakse mobilizacije i uključivanja građanki i građana u zagovaranju zaštite ljudskih prava i socio-ekonomske uključenosti.

Pučka pravobraniteljica govorila je o izazovima u zaštiti ljudskih prava, osobito manjinskih, ponajviše iznoseći iskustva u radu njezina ureda u raznovrsnim područjima ljudskih prava. U prvom dijelu konferencije koji se odnosio na aktualne društvene probleme koji ugrožavaju ljudska prava, osim pučke pravobraniteljice, govorili su i prof. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti, Tomislav Tomašević iz Zaklade Heinrich Boll, te Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava. 

Drugi dio konferencije bio je posvećen mogućim odgovorima i novim oblicima djelovanja, te dobrim praksama i preporukama. Predstavljen su oaze dobre ekonomije, više značajnih građanskih inicijativa: Glasaj protiv, Prosvjedi za Varšavsku, Svi mi za Hrvatsku svih nas, Ne damo naše autoceste, GOOD inicijativa te lokalne zagovaračke akcije i rad u zajednici: Krijesnice, Hepathos, Vrapčići, RODA i dr.

Ostale Novosti

  • 1