Održan panel o Povelji o temeljnim pravima

Croatian-and-European-Uni-008Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2014. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH organizirao je panel pod nazivom „Povelja o temeljnim pravima“. Panel je organiziran u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u RH, u Kući Europe, s ciljem otvaranja prostora za diskusiju o Povelji o temeljnim pravima kao još jednom međunarodnom instrumentu zaštite ljudskih prava.

Na panelu su govorili Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranja Europskog parlamenta, Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava i prava nacionalnih manjina te Gordan Bosanac, glavni analitičar Centra za mirovne studije. Panelu su prisustvovale i savjetnice iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Violeta Staničić je iz pozicije voditeljice Ureda za informiranja Europskog parlamenta ukratko iznijela osnovne aktivnosti Europskog parlamenta na zaštiti ljudskih prava koje sežu od donošenja rezolucija i osiguravanja financijskih sredstava za svrhu zaštite i promicanja ljudskih prava kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava do dodjele nagrada i priznanja za zaštitu ljudskih prava. S tim u vezi spomenula je kako je u ovoj godini jedna od dobitnika/ca nagrade „Europski građanin“ i Martina Čuljak iz Hrvatske. Nagradu je dobila zbog pokretanja projekta 'HelpBalkans', crowdfunding projekta koji objavljuje profile osoba i obitelji pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac potom je iznio nekoliko općih informacija o Povelji, načinu i razlozima za donošenje, stupanju na snagu i njenom sadržaju. Također je govorio o primjeni Povelje i mogućnostima koje ona pruža kao zagovarački instrument, te alat u radu sudova. Naglasio je kako je za provedbu svakog „novog“ instrumenta zaštite ljudskih prava potrebno određeno vrijeme pri čemu se osvrnuo na potrebu edukacije svih onih koji Povelju mogu koristiti ili je koriste u svom svakodnevnom radu. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina stoga je već tijekom ove godine započeo s edukacijama sudaca/tkinja o Povelji te također izdao informativne i edukativne materijale koji služe za upoznavanje sa sadržajem i primjenom Povelje.

Gordan Bosanac, glavni analitičar Centra za mirovne studije, naveo je kako je Povelja o temeljnim pravima važan instrument za zaštitu ljudskih prava unutar Europske unije te sredstvo pomoću kojeg Europska unija treba urediti stanje ljudskih prava u zemljama članicama. Također je istaknuo i zagovarački potencijal Povelje u odnosu na rad Europske komisije. Ovom je prilikom spomenuo i potrebu za sastavljanjem izvješća o stanju ljudskih prava u zemljama članicama EU za koje postoji općeniti dojam da štite ljudska prava što u stvarnosti često nije slučaj.

Ostale Novosti

  • 1