Održana Opća skupština Europske regije Međunarodnog ombudsman instituta (Tallinn 2014)

U Tallinnu se 17. rujna održala Opća skupština Europske regije Međunarodnog ombudsman instituta na kojoj sudjeluje pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Međunarodni ombudsman institut globalna je mreža institucija ombudsmana, a europska regija, sa preko 70 članova, najbrojnija je među njima. Na Općoj skupštini su predstavjene aktivnosti mreže u posljednje dvije godine, među kojima se posebno ističu suradnja s međunarodnim dionicima poput Svjetske banke, organizacija treninga čini je cilj jačanje kapaciteta u institucijama, provođenje specifičnih projekata kao i podrška koju institucije mogu pružati jedne drugima, posebice u situacijama smanjenih proračunskih izdvajanja , ali i osobite krizne situacije u Ukrajini. Posebnu je zabrinutost izazvala najava donošenja EU direktive o alternativnom rješenju sukoba u području zaštite potrošača, koja se očekuje u prvoj polovici 2015, a koja može utjecati i na novo širenje mandata ombudsmana u zemljama EU. Izglasana su i nova Pravila kojima se, između ostalog, uvodi elektroničko glasovanje.

Nakon završetka Opće skupštine, održat će se dvodnevna Konferencija pod nazivom: Uloga ombudsmana u demokraciji, na kojoj će i pučka pravobraniteljica 19. rujna održati izlaganje o utjecaju međunarodnih i europskih pravila, smjernica i standarda na rad ombudsmana, a posbno o tome kako međunarodni standardi utječu na opseg djelovanja i način rada u Hrvatskoj . 

Ostale Novosti

  • 1