Sastanak pučke pravobraniteljice i ministra zdravlja

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović 2. rujna 2014. godine održala je sastanak s dr. sc. Sinišom Vargom, ministrom zdravlja. Na sastanku su prisustvovale i zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, savjetnice pučke pravobraniteljice Ksenija Bauer i Silvija Trgovec Greif te pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera, načelnica Sektora za pravne poslove Jasminka Katić-Bubaš i voditeljica Regionalnog ureda HZZO-a Split Natalija Bralić.

Tema sastanka bila je inicijativa za uspostavljanje djelotvornog pravnog sredstva za zaštitu prava pacijenata, a razgovaralo se je i o tome na koje povrede prava pacijenata odnosno prava na zdravstvenu zaštitu se građani najčešće pritužuju pučkoj pravobraniteljici te o mogućim oblicima suradnje.

Kako je odlukom od 12. ožujka 2008. godine Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo članak 35. Zakona o zaštiti prava pacijenata, kojim je bilo propisano pravno sredstvo za zaštitu prava propisanih tim zakonom u navedenom je području nastala praznina na koju je, u nekoliko zadnjih izvješća, upozoravala i pučka pravobraniteljica, ističući potrebu osiguravanja djelotvornog pravnog lijeka za zaštitu prava zajamčenih Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Kao stručnjakinja u području medicinskog prava, gospođa Natalija Bralić ukratko je izložila moguće koncepte uspostavljanja djelotvornog pravnog sredstava za zaštitu prava pacijenata, koje trenutačno razmatra Ministarstvo zdravlja. Ministar zdravlja dodatno je obrazložio u javnosti već prezentiranu ideju o ustanovljenju pravobranitelja za prava pacijenata. Pučka pravobraniteljica informirala je ministra o svojim zakonskim ovlastima, posebno naglasivši kako je pitanje zdravlja jedno od područja kojima se Ured sveobuhvatno bavi. Dosadašnji angažman u navedenom planira se i dodatno osnažiti.  Posebno je istaknuto kako, vodeći računa o konceptu pravobraniteljskih institucija, uvođenje instituta posebnog pravobranitelja ne može popuniti prazninu koja je nastala ukidanjem članka 35. Zakona o zaštiti prava pacijenata. Pri osmišljavanju mehanizama zaštite pacijenata potrebno je voditi računa o hijerarhiji moguće zaštite čiji zadnji stupanj treba svakako biti sud.  

Ostale Novosti

  • 1