Sudjelovanje na javnoj tribini Kuće ljudskih prava o ocjeni sustava vještačenja te prijedlogu Zakona o sudskim vještacima

Na javnoj  tribini / konferenciji za tisak  u Kući ljudskih prava 30. lipnja održana je rasprava o ocjeni sadašnjeg stanja funkcioniranja i posljedicama vještačenja te o prijedlogu Zakona o sudskim vještacima.

Uvodničari su bili  Jasminka Biloš, odvjetnica; Ines Bojić, odvjetnica i pravna koordinatorica Pravne klinike Kuće ljudskih prava;  Slavko Linić, zastupnik u Hrvatskom saboru, a tribinu je moderirala Milana Romić, koordinatorica Kuće ljudskih prava. U raspravi su sudjelovali i Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava,  Čedomir Čović , predsjednik Hrvatskog društva sudskih vještaka  i Lidija Lukina Kezić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

U raspravi je istaknuto da su sudski vještaci neodvojiv i važan segment sustava pravosuđa, koji se godinama  suočava s brojnim problemima u radu, a koji uvelike utječu na učinkovitost sudskih i upravnih postupaka, što dovodi do  kršenja ljudska prava u brojnim slučajevima.

Slučajevi na koje su ukazale odvjetnice, ali i predsjednik HDSV, ukazuju da postojeće stanje nije zadovoljavajuće te je potrebno, radi učinkovitijeg rada vještaka, a time i učinkovitijeg pravosuđa,  udruživanje svih vještaka u jedinstvenu instituciju koja će brinuti o radu sudskih vještaka, o njihovim pravima, obvezama i pridržavanju etičkog kodeksa, što bi se moglo postići donošenjem  Zakona o sudskim vještacima.

Zamjenica pučke pravobraniteljice podržala je inicijativu za donošenje Zakona o sudskim vještacima, te naglasila kako će ured pučke pravobraniteljice pratiti ovu zakonodavnu inicijativu, kao i stanje ljudskih prava u tom području. 

Ostale Novosti

  • 1