Održan okrugli stol o načelima etičnog bankarstva – Pučka pravobraniteljica pozdravlja inicijativu osnivanja prve etične banke u RH

Prvi javni i stručni diskurs na temu etičnog bankarstva u Hrvatskoj održan je 22. travnja 2014. u Muzeju Mimara u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Lige za inovativno bankarstvo i održivi razvoj kao uvod u skupštinu osnivanja Zadruge za etično financiranje i pokretanje prve etične banke u Hrvatskoj, koja se održala isti dan. Okruglom stolu prisustvovale su savjetnice pučke pravobraniteljice.

O načelima etičnog bankarstva govorili su: prof. dr. sc. Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu,Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), Goran Jeras, voditelj projekta e-banke, Teo Petričević ispred Clustera za eko društvene inovacije (CEDRA) i Božica Peruško ispred Istarskog Regionalnog zadružnog saveza.

Etično bankarstvo zauzima ekonomsko, društveno i okolišno usmjerenje, razvija partnerski odnos s klijentima i u podjeli rizika, a osnovni mu je cilj ulaganje u lokalne i društveno korisne projekte socijalnih poduzeća i udruga, u tzv. realnu ekonomiju pri čemu počiva na socijalnoj garanciji. Etičke banke su realnost unazad pedeset godina, a pod pritiskom krize pokazale su se stabilnijima i otpornijima od drugih tipova banaka.

Predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja istaknuo je kako Ministarstvo rada i mirovinskog osiguranja, kao nositelj izrade Strategije za razvoj socijalnog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2020. u jednoj od mjera predviđa inovativni financijski instrument, što bi mogla biti etična banka, koja se kroz Europski socijalni fond Europske unije zadaje kao nužnost. Istaknuo je kako je etično bankarstvo sastavni dio i drugih razvojnih strategija RH u periodu od 2014. do 2020. godine (ruralni razvoj, ribarstvo i dr.)

Prof. Lovrinović etične banke vidi kao nužnu korekciju u suvremenom bankarstvu, prema kojemu netrpeljivost raste od 2008. godine, budući da komercijalne banke dobit smatraju privatnom koristi, a gubitke javnim dugom, što je potpuno neprihvatljivo prema načelima etičnosti, koje su banke u svojim davnim začecima postavile i primjenjivale, a koje je danas zaboravljeno.

Pučka pravobraniteljica pozdravlja i podržava inicijativu za osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj i jučer osnovanu Zadrugu za etično financiranje - upravljačko tijelo buduće etične banke. Radi se inicijativi koja je u skladu s osnovnim načelima ljudskih prava što je iznimno važno u vremenu kada su socijalna prava u Hrvatskoj, posebice pravo na rad, ozbiljno ugrožena.

Ostale Novosti

  • 1