Godišnji kolokvij o temeljnim pravima: Demokracija u EU

U Briselu je od 26. do 27. studenoga 2018. održan Godišnji kolokvij o temeljnim pravima posvećen demokraciji u Europskoj uniji koji je potvrdio da je demokracija središnja vrijednost zajednička EU i svim državama članicama. Sudionici Kolokvija raspravljali su i o pitanju kako obnoviti demokratski angažman unutar EU i europskih društava. Ova je rasprava pravodobna i u kontekstu nadolazećih europskih izbora, kao i povodom sedamdesete obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a.

Zamjenica pučke pravobraniteljice i predsjedavajuća Equineta Tena Šimonović Einwalter održala je petominutni govor u dijelu rasprave na temu "Otporna i inkluzivna demokratska društva - podrška širokom sudjelovanju i zastupljenosti u demokratskim društvima". Osvrnula se na podzastupljenost žena i manjina u politici i istaknula korake koji se mogu poduzeti za ublažavanje nepostojanja raznolikosti u političkoj sferi. Također je istaknula negativne učinke koje govor mržnje može imati na gušenje slobode govora i odgovaranja ljudi od sudjelovanja u javnim raspravama, zbog grubog tona i jezika koji se često u takvim raspravama koristi. Budući da govor mržnje može ušutkati pojedince i skupine, on može utjecati na javnu/političku raspravu te daljnju marginaliziaciju etničkih i vjerskih manjina, LGBTI osoba i žena. Reguliranje i sprečavanje govora mržnje može omogućiti pravednije i snažnije političke rasprave u kojima je zastupljen svaki član društva, uključujući i najmarginiliziranije, kako bi izrazili svoje mišljenje.

Tijekom dva dana u raspravi su sudjelovali nacionalni i europski političari na visokoj razini, međunarodne organizacije, organizacije civilnog društva, predstavnici medija i društvenih medija, poslodavci i profesori, pravni stručnjaci i mnogi drugi.

Pristupajući iz perspektive demokratske aktivnosti općenito i nadolazećih europskih izbora, širok raspon tema za raspravu uključivao je promicanje širokog sudjelovanja i zastupanja kao uvjet za inkluzivna demokratska društva te mogućnosti i izazove koje donosi digitalizacija za informiranu, poštenu i pluralističku demokratsku raspravu. Razgovaralo se i o negativnom utjecaju promidžbe.