Međunarodni dan tolerancije – razlike koje nas obogaćuju

U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanja između kultura i pojedinaca, što je ključno za suzbijanje diskriminacije.

U UNESCO-voj Deklaraciji o principima tolerancije istaknuto je kako tolerancija nije “podnošenje” ili pasivno prihvaćanje drugačijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi. Navodi se kako ona nije samo moralna dužnost, već i politička i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom na potrebu da države trebaju osigurati jednakost postupanja i mogućnosti za sve skupine i pojedince u društvu.

Nepravda, nasilje, diskriminacija i marginalizacija česti su rezultati netolerancije, a trebalo bi ju se prevenirati edukacijom kojom će se ne samo ukloniti strahovi od nepoznatog, već i pomoći mladima da razviju sposobnosti neovisne procjene, kritičkog razmišljanja i etičkog promišljanja. U tom smjeru je i preporuka pučke pravobraniteljice iz Izvješća za 2017., upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U njoj navodi kako je prilikom razvijanja nacionalnog kurikuluma, potrebno uvrstiti građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet, s ciljem razvijanja spoznaje o važnosti poznavanja društvene zajednice, prepoznavanja vrijednosti uvažavanja drugih i podizanja praga tolerancije, kako među učenicima, tako i u čitavom društvu.

Više o obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije pogledajte na službenim stranicama Ujedinjenih naroda

Ostale Novosti

  • 1