Equinet-ova konferencija „Ulaganje u jednakost“

Foto: Thierry Maroit

Izazovi u postizanju jednakosti u Europi bili su glavna tema konferencije koju je Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) organizirala 1. lipnja 2018. u Bruxellesu. Cilj je bio podsjetiti na ulogu koju u postizanju jednakosti i borbi protiv diskriminacije imaju europski fondovi, raspraviti o načinima osiguravanja političke predanosti ovim temeljnim europskim vrijednostima, razgovarati o europskom zakonodavstvu u području suzbijanja diskriminacije i učinkovitoj implementaciji te ulozi tijela za jednakost.

Otvarajući konferenciju, predsjedavajuća Equineta i zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter naglasila je kako ulagati u jednakost znači ulagati u pozitivne promjene u društvu, a održivi način da se to postigne jest stvaranje snažnih, neovisnih i učinkovitih tijela za jednakost.

Equinet ulaganje u jednakost 2 Thierry MAROIT

Jednakost, kao i poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacija, tolerancija i ravnopravnost spolova, temeljne su vrijednosti Europske unije. Europska unija ima zakonodavne ovlasti za unaprjeđenje jednakosti i nediskriminacije - vidljivo je to u EU zakonodavstvu o jednakosti, ali i nedavno usvojenom Europskom stupu socijalnih prava. Trenutno se definira i novi višegodišnji financijski okvir, koji uključuje i proračun za naredno desetljeće.

Jednakost i nediskriminacija također su u središtu međunarodnog okvira za ljudska prava. Sloboda od diskriminacije jedino je pravo koje je sastavni dio svih devet temeljnih ugovora UN-a o ljudskim pravima. Slično tome, nediskriminacija je horizontalni zahtjev u ugovorima Vijeća Europe.

Nažalost, postoji značajna razlika između stvarnosti na terenu i jamstva koje pružaju ovi dokumenti. Posljedice populizma su rast nejednakosti, netolerancije i diskriminacije – ove vrijednosti često se u tom okviru dovode u pitanje. I to sve unatoč činjenici da su jednakost i nediskriminacija dio ustavne tradicije većine, ako ne i svih, zemalja, zaključeno je na konferenciji.

 

Ostale Novosti

  • 1