Kako unaprijediti europsko zakonodavstvo u području diskriminacije

Ured Visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda - Regionalni ured Europske unije (UNOHCHR Europe) i Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) organizirali su 31. svibnja u Bruxellesu raspravu o unaprjeđenju zakona za suzbijanje diskriminacije u Europi.

Naime, članak 2. Ugovora o Europskoj uniji propisuje kako se EU temelji na "vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.“ Od 2000. godine napravljeni su značajni koraci u suzbijanju diskriminacije u Europi, no usprkos tome i dalje postoji značajan jaz u usporedbi s područjima koja su zaštićena međunarodnim zakonima o ljudskim pravima. Konkretno, s izuzetkom osnova rasnog ili etničkog podrijetla te spola, europsko zakonodavstvo propisuje zabranu diskriminacije samo u području zapošljavanja.

Horizontalna direktiva, koju je Europska komisija predložila prije čak 10 godina, ali još uvijek nije usvojena, od srpnja 2008., ojačala bi zabranu diskriminacije na osnovu invaliditeta, dobi, vjere ili uvjerenja i seksualne orijentacije, od čega bi korist osjetili milijuni Europljana, istaknuto je na raspravi.

equinet townhall discussion 31.5.2018. tena

„Brojni su pravni, socijalni i politički argumenti za usvajanje Direktive, a to bi poslalo i jasnu poruku o europskim vrijednostima“, naglasila je Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i predsjedavajuća Equineta.

Na kraju događaja, objavljena je i zajednička izjava koja naglašava važnost brzog usvajanja Horizontalne direktive, a možete ju pronaći ovdje.

 

 

Ostale Novosti

  • 1