Vrijeme je za usvajanje Direktive o jednakom postupanju

Prije 10 godina, 2. srpnja 2008., Europska komisija predložila je Direktivu o jednakom postupanju, tzv. Horizontalnu direktivu. Njezino usvajanje bi diljem EU proširilo zaštitu od diskriminacije na osnovu dobi, invaliditeta, vjere ili uvjerenja te seksualne orijentacije, u područjima socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, stanovanja i pristupu uslugama i dobrima.

Trenutačno je diskriminacija na ovim osnovama zabranjena tek u području zapošljavanja, dok je ona na osnovu spola, etničkog podrijetla i rase te seksualne orijentacije zabranjena u širem broju životnih područja. Upozorile su na to u kolumni za Euractiv Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pravobraniteljice i predsjedavajuća Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET) i Birgit Van Hout, regionalna predstavnica za Europu Ureda visokog povjerenika za UN-a ljudska prava (OHCHR).

Naime, unatoč podršci Europskog Parlamenta, Vijeće Europske unije Direktivu još uvijek nije usvojilo, zbog protivljenja nekolicine zemalja članica. „Neusvajanje Direktive održava hijerarhiju osnova diskriminacije, ideju da su neki oblici prihvatljiviji od drugih. Njezino usvajanje u stvarnosti bi značilo dodatnu zaštitu ovih skupina, dok je na simboličnoj razini ovakvo stanje štetno“, stoji u kolumni.

Naglasile su i kako bi usvajanje Direktive potvrdilo kako EU nije samo ekonomska i monetarna unija, već i zajednica vrijednosti koje su u skladu s univerzalnim ljudskim pravima, dok se blokiranjem čitavog postupka šalju upravo suprotne poruke.

Čitavu kolumnu možete pronaći ovdje.

 

Ostale Novosti

  • 1