Istanbulski razvojni dijalozi posvećeni Ciljevima održivog razvoja

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) organizirao je Istanbulske razvojne dijaloge 3. i 4. travnja 2018. Riječ je o globalnom forumu koji okuplja kreatore javnih politika, dionike iz poslovnog svijeta te stručnjake različitih profila, poput novinara. Ove godine, događaj je bio posvećen Programu za održivi razvoj do 2030., odnosno Ciljevima održivog razvoja.

U panelu posvećenom Cilju 16 (mir, pravda i snažne institucije), sudjelovala je pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović. Tom prilikom naglasila je kako je zaštita od kršenja ljudskih prava, uključujući i uspostavu snažnog zaštitnog okvira, ključna u održavanju mira i prevenciji konflikta. Navela je ulogu koju pri tome imaju pravosudni sustavi, ali i nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava, koje djeluju na način da savjetuju vlade te predstavljaju svojevrstan most između građana i vlasti. Također je istaknula važnost njihove regionalne suradnje.

Cijeli panel možete vidjeti na linku: https://youtu.be/xLqdDZQAH5k

UNDP je Istanbulske razvojne dijaloge pokrenuo 2015., a ove godine cilj je bio raspravljati o sveobuhvatnim i ambicioznim Ciljevima održivog razvoja, koji govore o nizu problema, od suzbijanja siromaštva do smanjenja emisije ugljika. Dvodnevni događaj otkrio je iskustva dionika koji predvode procese promjena, u raspravama u kojima su govorili o dobrim praksama i poteškoćama na koje nailaze.

Ostale Novosti

  • 1