10 godina EQUINET-a

'Zajedno za jednaku Europu' naziv je konferencije kojom je Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) 10. listopada 2017. u Bruxellesu obilježila desetu obljetnicu svoga postojanja. "Jednakost je temeljna vrijednost EU, a Europska mreža tijela za jednakost temeljni je dio obrane naših vrijednosti, kao i zaštite građana od diskriminacije", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans otvarajući konferenciju.

Ipak, unatoč jasnom napretku koji je postignut u nekim područjima, netolerancija, nejednakost i diskriminacija su u porastu, navodi Equinet, koji okuplja 46 tijela za jednakost iz 34 zemlje Europe. Oni promiču jednakost i borbu protiv diskriminacije, pružaju pomoć žrtvama diskriminacije, provode istraživanja o pitanjima diskriminacije i pripremaju izvješća te pridonose podizanju svijesti o ravnopravnosti.

timmerman spekas 10 equinet

„Naša Mreža puno je postigla u prvih 10 godina postojanja, a u današnjem vremenu, kada se ambicije u području jednakosti preispituju diljem Europe, taj je rad potrebno i nastaviti“, izjavila je predsjedavajuća EQUINET-a Evelyn Collins, koja je ovom konferencijom i završila svoj mandat na čelu Mreže, a Izvršni odbor na njeno je mjesto izabrao Tenu Šimonović Einwalter, zamjenicu pučke pravobraniteljice.

Equinet održava kvalitetan radni odnos s institucijama i agencijama EU od kada je osnovan 2007., te omogućava članicama razmjenu iskustva i znanja, ali i preporuka koje mogu pridonijeti razvoju javnih politika o jednakosti i nediskriminaciji na EU razini. Dio članica u svojim državama nema podršku, a njihova uloga i potencijal ponekad se narušavaju smanjenjem financijskih sredstava ili promjenama institucionalnog okvira u kojem djeluju, što dovodi do ogromnih gubitaka za dobrobit društva. Stoga je Equinet 2016., u cilju jačanja potpore tijelima za jednakost pri ostvarivanju njihovih potencijala, pozvao na uspostavljanje europskih standarda o neovisnosti, učinkovitosti, funkcijama i ovlastima tijela za jednakost. Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, standarde smatra izrazito važnim, te ističe da adekvatno ovlaštena i pritom neovisna tijela za jednakost mogu postići društvenu promjenu za ravnopravniju i inkluzivniju Europu. 

equinet public 10conference 10 equinet 

Ostale Novosti

  • 1