State Department objavio izvješće o ljudskim pravima u Hrvatskoj za 2016.

Foto: State.gov

Diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2016.

Ističu i kako je prvi put u modernoj povijesti godišnje Izvješće pučke pravobraniteljice odbačeno je na temelju sadržaja, a navode kako je, između ostalog, donio slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina te ograničenja medijskih sloboda.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja su upozorili, ističući kako zabrinutost u učinkovitost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 neriješenih slučajeva na domaćim sudovima.

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplata plaća, područja su koje State Department također izdvaja kao problematična u Hrvatskoj.

Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je, a diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje je problem, iako Vlada nizom mjera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje, stambeno zbrinjavanje, navodi se.

Cijelo Izvješće State Departmenta možete pronaći ovdje.

 

Autor: Hina/UPP

Ostale Novosti

  • 1