10 godina Agencije za temeljna prava EU (FRA)

Razvoj ljudskih prava u EU tijekom posljednjeg desetljeća i izazovi koji se tek očekuju bili su središnja tema rasprave kojom je Agencija za temeljna prava EU (FRA) obilježila 10 godina rada, 28. veljače 2017. u Beču.

Ističući kako FRA može biti ponosna na rezultate koje je postigla od svog osnutka do danas, direktor Agencije Michale O'Flaherty naglasio je kako se Europa trenutačno nalazi u teškom razdoblju, punom izazova u poštivanju zajedničkih i temeljnih vrijednosti. „Poštivanje ljudskih prava ne smije se uzimati zdravo za gotovo, što nam pokazuje porast netolerancije, nedostatak poštovanja i diskriminacija diljem EU. Moramo pronaći načine da obnovimo našu predanost pravdi i jednakosti, na kojima su naša društva izgrađena“, izjavio je O'Flaherty.

No, rješenja tek treba pronaći, istaknuo je predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen. „Prije 10 godina EU je utemeljenjem FRA pokazala predanost ljudskim pravima, a rad Agencije danas je važniji nego ikad“, zaključio je Van der Bellen.

„Duboko sam zabrinuta, ne samo za Europu, jer su temeljne demokratske slobode upitne. Svi znamo kuda su nas izolacionizam i nacionalizam odveli u prošlosti i uvjerena sam da su zaštita ljudskih prava i vladavina prava jedini odgovor“, naglasila je Vera Jourova, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

U sklopu obilježavanja, direktor FRA O'Flaherty sastao se s pučkom pravobraniteljicom i predsjedavajućom Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lorom Vidović te predsjedavajućom Europske mreže tijela za jednakost (EQUINET) Evelyn Collins. Tom prilikom razgovarali su o nastavku suradnje te načinima na koje se ona može dodatno osnažiti.

 

Ostale Novosti

  • 1