Priopćenje pučke pravobraniteljice povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja, koji se od 1992. godine obilježava svake godine u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH), sa svrhom naglašavanja važnosti promicanja mentalnog zdravlja te usmjeravanja pažnje javnosti na probleme mentalnog zdravlja. Ovo je ujedno i prilika da razmislimo što svatko od nas može učiniti da se smanji stigma i diskriminacija na koju svakodnevno nailaze osobe s problemima mentalnog zdravlja.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je življenje sa shizofrenijom. Do nedavno je dijagnoza shizofrenije gotovo automatski značila da osoba odustaje od svojih životnih planova, no danas postoje učinkovite farmakološke i psihosocijalne intervencije, a što prije liječenje počne, to je učinkovitije. Također, nužno je osnažiti i obitelji i osigurati im podršku stručnjaka u lokalnoj zajednici te kontinuirano raditi na javnom obrazovanju u cilju smanjivanja stigme i diskriminacije kojoj su izložene oboljele osobe. U Hrvatskoj postoji i nedostatak odgovarajućih službi za zaštitu mentalnog zdravlja na lokalnoj razini,koje bi svojim djelovanjem, između ostalog, smanjile institucionalizaciju osoba s duševnim smetnjama i olakšale im život u obiteljima. Jačanje službi za zaštitu mentalnog zdravlja na lokalnoj razini, zasigurno bi smanjilo potrebu za smještajem u psihijatrijsku ustanovu.

Iako u Hrvatskoj, djelovanjem Nacionalnog preventivnog mehanizma u obilascima psihijatrijskih ustanova nisu utvrđeni slučajevi mučenja i drugih okrutnih, nečovječnih ili ponižavajućih postupaka, uočena su postupanja koja predstavljaju kršenja prava osoba koje se nalaze na liječenju u psihijatrijskim ustanovama. Primjerice, neke psihijatrijske ustanove nemaju zatvoreni odjel na kojem se treba provesti mjera prisilnog liječenja, što može biti jedan od razloga za primjenu sredstava fizičkog sputavanja.

Mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca, ali i zajednice koja treba ljudima osigurati što potpuniju zdravstvenu zaštitu.

Ostale Novosti

  • 1