Suradnjom do snažnije zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije diljem zemlje

Dobra suradnja pučke pravobraniteljice s lokalnim dionicima jedan je od važnijih preduvjeta za unaprjeđenje zaštite ljudskih prava i njihovo promicanje te za suzbijanje diskriminacije diljem zemlje. Upravo stoga, savjetnici pučke pravobraniteljice iz područnih ureda u Splitu, Osijeku i Rijeci u svojim i susjednim županijama redovito provode tu suradnju šire i unaprjeđuju.

Tako su u posljednje vrijeme s radom, nadležnostima i ovlastima pučke pravobraniteljice detaljnije upoznali načelnike istarske, ličko-senjske i splitsko-dalmatinske policijske uprave te njihove suradnike, kao i vodstvo Zatvora u Splitu. Tijekom susreta otvorena je i mogućnost edukacije službenika policijskih uprava i Zatvora, o temama iz područja zaštite ljudskih prava, suzbijanja diskriminacije te Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, nečovječnih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Sve navedeno samo je dio kontinuiranih aktivnosti koje će se nastaviti i u budućnosti. Tako su, primjerice, dogovoreni susreti s drugim policijskim upravama, županijskim koordinacijama za ljudska prava te udrugama.

Otvaranje područnih ureda u Osijeku, Splitu i Rijeci značajno je doprinijelo širenju i učvršćivanju suradnje pučke pravobraniteljice s lokalnim dionicima, što je, uz bolju dostupnost institucije građanima u različitim dijelovima zemlje, bio jedan od motiva za njihovo otvaranje.

Ostale novosti

  • 1