Nejasna odredba zakona o korištenju mobitela u psihijatrijskim bolnicama

Smiju li osobe koje su prisilno smještene u psihijatrijsku bolnicu koristiti mobitel bez ograničenja i nadzora? Zakon o osobama s duševnim smetnjama, koji bi trebao dati odgovor na ovo pitanje, to ne čini jasno.

Naime, prema ovom Zakonu, „osobe s duševnim smetnjama imaju pravo o svom trošku slati i primati, bez nadzora i ograničenja, poštu, pakete i tiskovine, telefonirati te koristiti elektroničku tehnologiju i komunikaciju“. Formulacija ostavlja prostor za dvojbu pa ju je potrebno pojasniti, što će pučka pravobraniteljica predložiti prilikom idućih izmjena Zakona.

Ovo pitanje razmatrano je nakon anonimne pritužbe na praksu prema kojoj se mobitel na zatvorenom odjelu smije koristiti u određeno i ograničeno vrijeme te u prisutnosti djelatnika bolnice. Stoga, s obzirom da Zakon ne daje jasan odgovor o tome je li ovakva praksa u skladu s propisima ili nije, nužno ga je doraditi i definirati uvjete i način korištenja elektroničke tehnologije i komunikacije tijekom smještaja u psihijatrijskoj ustanovi.