Nezaposlenim osobama umanjen trošak prijave na natječaje za zapošljavanje

Nezaposlene osobe od iduće godine više neće biti obvezne plaćati pristojbe za izdavanje svjedodžbe ili diplome koje su im potrebne za prijave na natječaje za zapošljavanje, nakon što je pučka pravobraniteljica Ministarstvu financija ukazala kako ovaj trošak može imati odvraćajući, pa i diskriminatorni učinak, na osobe slabijeg imovnog stanja.

Naime, ovjerena svjedodžba ili diploma često je jedan od obveznih dokumenata prijave za posao, na što se poslodavci odlučuju zbog straha od krivotvorina, no njihovo pribavljanje je mnogima, a posebice onima koji se javljaju na više natječaja, teško ili nemoguće platiti. Nezaposlene osobe to neće ni biti obvezne činiti od 1. siječnja 2017., kada na snagu stupa novi Zakon o upravnim pristojbama, usklađen s mišljenjem pravobraniteljice. Točnije, nova točka propisuje kako za izdavanje isprave kojom se dokazuje stručna sprema i obrazovanje, pristojbu nisu dužne platiti nezaposlene osobe koje se javljaju na natječaje za zapošljavanje.

Također, prilikom izrade Tarifa upravnih pristojbi, koje će se urediti Uredbom Vlade, bit će razmotren i prijedlog pravobraniteljice da se iznosi pristojbi izjednače te tako građanima učine ekonomski prihvatljivijima. Naime, dok se opća plaća u iznosu od 20 kuna, ona za uvjerenja iz područja obrazovanja, kulture i sporta se plaća 100 kuna.