Nejednako postupanje prema polaznicima stručnog osposobljavanja koji ne mogu koristiti javni prijevoz

Putovanje automobilom na posao jedina je opcija za sve koji žive u područjima u kojima nema javnog prijevoza ili gdje on nije organiziran na način da omogućava dolazak na radno mjesto na vrijeme. Stoga i ne čude pritužbe polaznika stručnog osposobljavanja, za koje su usred korištenja ove mjere aktivne politike zapošljavanja promijenjeni uvjeti isplate naknade troškova prijevoza. Naime, Hrvatski zavod za zapošljavanje od rujna 2016. za ostvarivanje ovog prava priznaje jedino presliku karte kupljene kod javnog prijevoznika, a kao razlog navodi potrebu isplate ovih troškova u njihovom stvarnom iznosu.

Zadovoljavanje ove potrebe, smatra pučka pravobraniteljica, nije upitno, ali rješenje ne može biti potpuno ukidanje isplate troškova za one koji ne mogu koristiti javni prijevoz. Zato je, kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost nejednakog postupanja prema polaznicima stručnog osposobljavanja, nužno postaviti jasna pravila priznavanja i isplate ove naknade, o njima unaprijed informirati polaznike te ih ne mijenjati usred trajanja mjere, stoji u preporuci koju je pravobraniteljica uputila HZZ-u i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Mjere aktivne politike zapošljavanja, među kojima je i stručno osposobljavanje, trenutačno se revidiraju te će ubuduće svi uvjeti biti preciznije utvrđeni i usklađeni, što se odnosi i na naknadu troškova prijevoza, navelo je Ministarstvo. Pravobraniteljica će ovaj proces pratiti, s ciljem osiguravanja jednakog postupanja prema svima, bez obzira u kojem području žive.