U organizaciji Autonomne ženske kuća Zagreb (AKŽKZ), a uoči  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak 21. studenoga 2014. u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, održan je okrugli stol na temu „Štite li novi zakoni žene od nasilja ili ih dodatno strukturalno viktimiziraju?“.

Na okruglom stolu uvodno su govorile Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Sanja Nola, pomoćnica ministra pravosuđa Republike Hrvatske, Gordana Sobol, zastupnica u Hrvatskom saboru te Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica AŽKZ-a, koncentrirajući svoja izlaganja većinom na probleme u samom zakonodavnom okviru zaštite od nasilja, ali i njegovoj primjerni u praksi.

Više...

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović te njezina zamjenica Tena Šimonović Einwalter održale su 24. studenoga 2014. sastanak s predsjednicom Vijećem za elektroničke medije Mirjanom Rakić. Sastanak je inicirala pravobraniteljica s ciljem razmjene iskustava vezanih uz aktivnosti obiju institucija u području postupanja po pritužbama zbog diskriminacije odnosno neprihvatljivog izražavanja u javnom prostoru temeljenog na različitim osnovama kao što su npr. nacionalno podrijetlo ili dob.

Uočen je problem nedostatne zakonske regulative vezane uz nadzor nad elektroničkim publikacijama poglavito kada je riječ o komentarima ispod različitih tekstova koji, na žalost,  često prelaze granicu argumentirane rasprave o određenoj temi i prelaze u vrijeđanje i druge oblike neprihvatljivog izjašnjavanja u javnom prostoru. Razgovaralo se i o područjima od zajedničkog interesa obiju institucija te koracima koje treba poduzeti za unaprjeđenje međusobne suradnje, pri čemu je naglasak stavljen na zajedničke promotivne i edukativne aktivnosti.

slika-120U petak, 21. studenog 2014. godine, Ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Republici Hrvatskoj organizirao je 2. sastanak Nacionalnog konzultativnog odbora (NCC) u okviru projekta EQUI-HEALTH koji vodi IOM-ov Regionalni ured iz Bruxellesa, a na kojem je prisustvovala i savjetnica pučke pravobraniteljice zadužena za područje etničke/rasne diskriminacije, budući se sastanak odnosio na drugu komponentu projetka: Migracije i zdravlje nacionalnih manjina s fokusom na Rome.

Više...

Ostale novosti

  • 1