radni-odnosi-konferencijaU organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva rada i mirovinskog sustava 13. rujna 2015. u Zagrebu održana je međunarodna Konferencija Radni odnosi – razvoj i izazovi kojoj su prisustvovale i predstavnice Ureda pučke pravobraniteljice.

Uvodničari na Konferenciji bili su NJ. E. Branko Baričević, veleposlanik, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med, ministar rada i mirovinskog sustava.

O osnovnim gospodarskim i socijalnim indikatorima kroz statističke podatke govorio je dr. sc. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu, naglasivši kako oni pokazuju da Hrvatska zaostaje u ekonomskom razvoju zbog čega je i potražnja za radnicima niska.

Više...

resizeDana 14. travnja 2015. u prostoru Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održano je predstavljanje mogućnosti ulaganja u okviru Europskog socijalnog fonda pod nazivom „Zajedno do EU fondova –za zapošljavanje.“  Predstavljanju su prisustvovali: ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar turizma Darko Lorencin, ministar znanosti, obrazovanja i sporta obrazovanja Vedran Mornar, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar zdravlja Siniša Varga.

Cilj okupljanja bio je upoznati javnost sa činjenicom da su Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju značajna sredstva europskih strukturnih i  investicijskih fondova i to u ukupnom iznosu oko 80 milijardi kuna. Uz pomoć spomenutih sredstava financiranja Republika Hrvatska želi povećati zapošljavanje, naročito ranjivih skupina, zatim stvoriti konkurentno gospodarstvo, ravnomjeran razvoj svih krajeva, te jednake mogućnosti za sve.

Više...

downloadNa dan 8.4. obilježava se Svjetski dan Roma, u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, na kojem je osnovan Međunarodni savez Roma, prihvaćeni su izgled romske zastave i službena himna, proglašen je službeni romski jezik te je i službeno prihvaćen naziv "Rom," što znači čovjek.

Stoga ovim putem svim Romkinjama i Romima upućujemo čestitku povodom ovog dana!

Koristimo priliku podsjetiti na bogatu kulturnu baštinu Roma te skrenuti pozornost na to da prema nekim procjenama u Hrvatskoj živi između 30 i 40 tisuća Roma, premda ih prema posljednjem popisu stanovništva ima 16.975. Iz perspektive središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije ovom prilikom također ističemo probleme s kojima se nažalost mnogi Romkinje i Romi i dalje suočavaju.

Više...

Ostale novosti

  • 1