20 godina obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije

Tolerancija nije samo moralna dužnost, već je treba shvatiti i kao politički i pravni zahtjev - to znači kako pravni sustavi moraju funkcionirati bez diskriminacije, a svima, neovisno o grupnoj pripadnosti ili uvjerenjima, trebaju biti zajamčena sva prava i dostupne sve mogućnosti, usluge i resursi koji su zajednički. Poruka je to Deklaracije o principima tolerancije, kojom je UNESCO 16. studeni proglasio Međunarodnim danom tolerancije, a prvi puta je obilježen prije točno 20 godina.

Pojava tolerancije u 16. i 17. stoljeću u Europi, iako usko vezana uz prihvaćanje vjerskih razlika, odigrala je bitnu ulogu u uspostavi mira i suživota. Danas se pojam upotrebljava mnogo šire od toga i toleranciju kao načelo suživota zagovaramo u svim područjima te u odnosu na mnoge postojeće društvene pripadnosti. Riječ je o vrijednosti koja podupire pluralizam moralnih, političkih i svjetonazorskih uvjerenja. Koliko netko uistinu drži do ljudskih prava i nediskriminacije, za razliku od toga da ove pojmove upotrebljava samo na razini retorike, možemo vidjeti upravo temeljem toga je li tolerantan prema drugima onda kada osobno ne podržava njihove životne izbore ili odluke.

TOLERANCIJA 2 2

Tolerancija u postupanju prema drugima zasigurno nije jedini, no jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. Da bi svi zaista imali zajamčena ljudska prava, potrebno je njihovo aktivno poštivanje kao i poštivanje sloboda drugih, neovisno o tome smatramo li njihove životne izbore ispravnima ili ne. Kada tolerancija izostaje, uvijek se pojavljuju pokušaji nametanja jednog svjetonazora kao ispravnog te se umanjuje vrijednost onih koji misle drugačije i žele drugačije živjeti. Jednako tako, kada izostaje tolerancija, pojedinim grupama se počinju osporavati čak i univerzalna prava, ali posebice ona koja im omogućuju donošenje odluka u skladu s vlastitim uvjerenjima.

Međunarodni dan tolerancije, na čije obilježavanje poziva Opća skupština Ujedinjenih naroda, prilika je za podsjećanje na značaj koji ima u suvremenim pluralnim društvima, kao i na njezinu čvrstu vezu s ostvarivanjem ljudskih prava i jednakih mogućnosti.

 

Ostale novosti

  • 1