Obilježen Dan vjerske slobode

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj obilježila je 30. siječnja Dan vjerske slobode, pod geslom „Život bez suosjećanja je puka šarada“.

Tom prilikom, predsjednik Udruge Željko Mraz uručio je priznanja pojedincima koji su se u protekloj godini istaknuli u promicanju vjerske slobode: prof.dr.sc. Ankici Marinović s Instituta za društvena istraživanja, suatorici knjige Vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, te Stožeru za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u RH.

Bojnim uzvanicima iz vjerskog i svjetovnog života pozdravnim govorom obratila se i zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter. Podsjetila je na nadležnosti pučke pravobraniteljice, središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije, koja djeluje i na suzbijanju diskriminacije temeljem vjere, što uključuje diskriminaciju vjernika većinske vjere, manjinskih vjera, ali i ireligioznih osoba. Pojasnivši kako ta diskriminacija vrlo često izvire iz stereotipa i predrasuda o onima koji su drugačiji od nas, posebno je pozdravila rad Udruge za vjersku slobodu u isticanju sličnosti i onog zajedničkog među različitim vjerskim skupinama te u zagovaranju vjerskog pluralizma. Uz čestitke laureatima, pohvalila je izbor Udruge da se u osvrtu na prošlu godinu nagradi i pohvali rad svih onih koji su se angažirali u pomaganju izbjeglicama, jer upravo izbjeglička kriza i reakcije mnogih naših sugrađana koji su odlučili pomoći, najzornije prikazuju kada i na koji način, umjesto vodeći se predrasudama i ksenofobijom, treba postupati sa suosjećanjem prema onima koji su u teškoj poziciji.

Dan vjerske slobode Udruga

Središnje predavanje pod naslovom „Što mogu religije danas u javnosti - primjer Republike Hrvatske“ održala je prof. Marinović, ovogodišnja dobitnica priznanja Udruge. Upozorila je na pojavu elemenata religizacije politike, politizacije religije te u konačnici i na pojavu elemenata klerikalizacije društva. Zaključno je napomenula kako religije, umjesto izvorišta sukoba, trebaju biti izvor pluralizma i suradnje.

Svečanu skupštinu zatvorio je prof.dr.sc. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik Instituta Ivo Pilar te pozvao sudionike na suradnju i u nadolazećoj godini.

 

Ostale novosti

  • 1