Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, genocida koji je diljem Europe odnio milijune života Židova, Roma, Hrvata, Srba, osoba drugih etničkih skupina, osoba s invaliditetom, političkih neistomišljenika i mnogih drugih. Naime, na današnji dan prije točno 71 godinu i posljednji logoraši oslobođeni su iz Auschwitza. Samo u tom zloglasnom logoru, pod vodstvom nacista i uz podršku njihovih suradnika, život je izgubilo više od milijun zatvorenika.

„Nijekanje povijesnih činjenica, pogotovo o tako važnim temama kao što je holokaust, jednostavno nije prihvatljivo, kao što nije prihvatljivo ni pozivanje na eliminaciju bilo koje države ili grupe ljudi. Ovaj osnovni princip trebaju i u praksi i u retorici poštivati sve članice međunarodne zajednice“, upozorio je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta dan je na koji moramo ponoviti i učvrstiti svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava te se, osim sjećanju na prošlost, posvetiti i prenošenju znanja na nove generacije, kako bismo ih osnažili u nastojanjima da sva ljudska bića uživaju ista ljudska prava. Pri tome su nužni snažni zajednički napori europskih država i svih dionika uključenih u zaštitu i podizanje svijesti o ljudskim pravima.

 

Ostale novosti

  • 1