Ne sudi knjigu po koricama - 'Živom knjižnicom' protiv predrasuda i stereotipa

Narodna čitaonica u Rijeci jučer je na nekoliko sati postala malo drugačija knjižnica. Umjesto uobičajnih knjiga, ovaj put građani su 'posuđivali' žive knjige. Riječ je o projektu pod nazivom 'Živa knjižnica – ne sudi knjigu po koricama', koji je s ciljem razbijanja predrasuda i uklanjanja stereotipa, organizirala riječka udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Projekt je nastao u Danskoj, a zamišljen je na način da građanima omogući razgovor s osobama koje su dio manjinskih ili ranjivih skupina našeg društva. Tako su Riječani jučer imali prilike razgovarati s 12 'živih knjiga', među kojima su bile socijalno ugrožene osobe, pripadnici nacionalnih manjina, migranti iz Nigerije i Sirije, pripadnici seksualnih manjina te osoba s invaliditetom, te su se u direktnom kontaktu imali prilike upoznati s njihovim svakodnevnim izazovima i problemima.

„Posjetitelji su dobili priliku saznati nešto više o tome što je transrodnost ili panseksualnost, kakav je život beskućnice u Rijeci, kako sanjaju slijepe osobe, kako teče postupak dobivanja azila u Hrvatskoj, što je mišićna distrofija, kako Romi prolaze na natječajima za posao i još mnogo drugih detalja i situacija iz života ljudi koji se iz različitih razloga nalaze na margini društva i čije priče čujemo rijetko ili nikada. Da je to posve neopravdano pokazao je i veliki broj posjetitelja ovog događanja, koji je uvelike nadmašio kapacitet žive knjižnice, što je svakako poticaj za organizaciju većeg broja ovakvih i sličnih događanja“, objavila je udruga PaRiter nakon događaja te istaknula kako ih posebno veseli što su priče 'živih knjiga' privukle građane svih generacija.

Važnost ovog projekta za suzbijanje diskriminacije, kojoj u pozadini nerijetko leže stereotipi i predrasude, prepoznala je i pučka pravobraniteljica. Zato su događaju prisutvovale i njezine savjetnice iz Područnog ureda u Rijeci, koje su okupljenima donijele informativne materijale, korisne za sve koji dožive diskriminaciju ili svjedoče da se događa njihovim bližnjima.

 

Ostale novosti

  • 1