Ured pučke pravobraniteljice dio studije o dobrim praksama borbe protiv diskriminacije

Europski odbor protiv rasne diskriminacije i netolerancije (ECRI) objavio je primjere dobrih praksi suradnje specijaliziranih tijela s lokalnim vlastima u borbi protiv rasizma i netolerancije. Dio objavljene studije čini i rad Ureda pučke pravobraniteljice, a predstavljeni su i primjeri iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Irske, Italije i Švedske.

Studija Odbora, koji djeluje pri Vijeću Europe, nastala je nakon prošlogodišnjeg seminara na temu uloge koju institucije, ovlaštene od svojih država u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti, imaju u pružanju podrške lokalnim tijelima u borbi protiv diskriminacije. Tijekom seminara, izlagači iz nekoliko zemalja, među kojima je bila i zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, iznijeli su obećavajuće primjere partnerstva, zbog čega je Odbor i inicirao pripremu posebne studije. Ona je nastala u želji da ostale zemlje članice Vijeća Europe imaju pristup detaljima uspješnih praksi i preporukama, kako bi ih i same mogle primijeniti.

„Za stvaranje tolerantnog društva, ključna je suradnja između lokalnih vlasti i institucija koje štite ravnopravnost“, istaknuo je Odbor prilikom objave studije.

„Drago mi je što je rad Ureda prepoznat i kod naših međunarodnih partnera. S diskriminacijom se naše društvo tek treba početi intenzivno boriti i sve zajedno nas čeka još puno posla. Naime, zbog straha od prijavljivanja, ali i zbog neprepoznavanja diskriminacije, građani se najčešće nikome ne obraćaju za pomoć. I to je problem na čijem ćemo rješavanju ustrajati i u nastavku našeg rada“, izjavila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Najčešće pritužbe na diskriminaciju u Hrvatskoj odnose se na područje rada, posebice pri zapošljavanju te napredovanju u radu. Studija navodi kako Ured pučke pravobraniteljice organizira sastanke s rukovoditeljima u lokalnim tijelima, pri čemu raspravljaju o konkretnim slučajevima diskriminacije. Ističu kako je tada riječ o primjerima koji ukazuju na širi kontekst problema, a ne samo na individualno iskustvo.

Svjestan problema neprijavljivanja diskriminacije, navodi Odbor, Ured je organizirao informativne kampanje i ostvarivao suradnju s lokalnim nevladinim udrugama, a kao najznačajniji iskorak cilju ističu otvaranje područnih ureda u Osijeku i Rijeci u 2014. godini. Naveli su i dodatne aktivnosti Ureda u cilju edukacije službenika u tijelima lokalne i regionalne samouprave, točnije organiziranje treninga te izradu Smjernica za prepoznavanje diskriminacije.

Odbor čine nezavisni stručnjaci, koji nadgledaju probleme rasizma, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i diskriminacije na osnovi rase, nacionalnog ili etničkog podrijetla, boje kože, državljanstva, religije i jezika.

 

Ostale novosti

  • 1