Održano predstavljanje „Zajedno do EU fondova“ – za zapošljavanje

resizeDana 14. travnja 2015. u prostoru Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održano je predstavljanje mogućnosti ulaganja u okviru Europskog socijalnog fonda pod nazivom „Zajedno do EU fondova –za zapošljavanje.“  Predstavljanju su prisustvovali: ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar turizma Darko Lorencin, ministar znanosti, obrazovanja i sporta obrazovanja Vedran Mornar, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar zdravlja Siniša Varga.

Cilj okupljanja bio je upoznati javnost sa činjenicom da su Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju značajna sredstva europskih strukturnih i  investicijskih fondova i to u ukupnom iznosu oko 80 milijardi kuna. Uz pomoć spomenutih sredstava financiranja Republika Hrvatska želi povećati zapošljavanje, naročito ranjivih skupina, zatim stvoriti konkurentno gospodarstvo, ravnomjeran razvoj svih krajeva, te jednake mogućnosti za sve.

Kao okvir za korištenje sredstava fondova u listopadu 2014. godine potpisan je Sporazum o partnerstvu između Hrvatske i Europske komisije. Temeljem Sporazuma kao jedan od četiri operativna programa za ostvarivanje navedenih ciljeva usvojen je u prosincu 2014. Program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Osnovni cilj Operativnog programa jest pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj. Također, kroz Program su razrađena ulaganja u četiri temeljna područja: mjere za potporu pristupu održivom i kvalitetom zapošljavanje nezaposlenih osoba, osiguranje adekvatnog usklađenja znanja i vještina s potrebama tržišta rada, aktivnosti vezane uz područje socijalnog uključivanja te potpora javnoj upravi (razvoj e-uprave, borba protiv korupcije i sl.).

Kao zalog navedenom, skup je završen svečanim potpisivanjem Sporazuma o suradnji na provedbi Garancije za mlade između Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vijeća studenta veleučilišta i visokih škola RH koja treba osigurati brzu aktivaciju mladih na tržištu rada.

Ostale novosti

  • 1