Svjetski dan Roma

downloadNa dan 8.4. obilježava se Svjetski dan Roma, u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, na kojem je osnovan Međunarodni savez Roma, prihvaćeni su izgled romske zastave i službena himna, proglašen je službeni romski jezik te je i službeno prihvaćen naziv "Rom," što znači čovjek.

Stoga ovim putem svim Romkinjama i Romima upućujemo čestitku povodom ovog dana!

Koristimo priliku podsjetiti na bogatu kulturnu baštinu Roma te skrenuti pozornost na to da prema nekim procjenama u Hrvatskoj živi između 30 i 40 tisuća Roma, premda ih prema posljednjem popisu stanovništva ima 16.975. Iz perspektive središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije ovom prilikom također ističemo probleme s kojima se nažalost mnogi Romkinje i Romi i dalje suočavaju.

Integraciju Roma u društvo koče mnogi čimbenici od prostorne segregacija, budući da često žive u ilegalnim naseljima na rubovima većih gradova do neriješenog statusa i državljanstva, što im onemogućuje da legaliziraju stambene objekte, riješe zdravstveno osiguranje ili druga važna pitanja.   Nadalje, ogroman broj Roma u Republici Hrvatskoj živi u relativnom siromaštvu, a čak 9% u apsolutnom. Siromaštvo i socijalna isključenost Roma imaju više dimenzija te se stoga mogu sagledati i kao uzrok i kao posljedica isključivanja i diskriminacije u raznim područjima života. Dodatni problem veže se uz loš obrazovni status velike većine Roma, koji onda utječe na nemogućnost zapošljavanja, a što ima posljedice na sve druge aspekte života, uključujući i stanovanje, koje za Rome najčešće znači život u neadekvatnim i prenapučenim stambenim prostorima od kojih primjerice polovina nema pitku vodu, pristup kanalizaciji ili septičkoj jami, niti zahod ni kupaonicu.

Istaknuti problemi nažalost čine samo jedan dio onoga s čime se Romi suočavaju svakodnevno. Rješenja ili barem planovi rješenja nekih gorućih problema koji pogađaju Rome nalaze se u strateškim dokumentima Vlade koji su ili posvećeni samo ovoj problematici ili šire, zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije. Njihova provedba stoga mora biti aktivna i što je moguće brža kako bi se marginalizirani i nepovoljan položaj Roma što prije počeo mijenjati.

Pučka pravobraniteljica je kao institucija dostupna građanima za podnošenje pritužbi na diskriminaciju te otvorena za suradnju s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava ili unaprjeđenjem položaja Roma u Hrvatskoj.

Dodatno napominjemo da su 8. travnja 2015. na više mjesta diljem Republike Hrvatske održana obilježavanja ovog dana, nekima od kojih su nazočili i predstavnici pučke pravobraniteljice. Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter prisustvovala je tako svečanom obilježavanju koje je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, a u organizaciji saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija, Savjeta za nacionalne manjine RH i Vijeća romske nacionalne manjine, održano u Hrvatskome saboru 8. travnja 2015. godine. Predstavnice institucije prisustvovale su i obilježavanju ovog dana u Gradu Rijeci, koje je u Gradskoj vijećnici organizirala udruga mladih Roma „Romska budućnost“.

Ostale novosti

  • 1