Okrugli stol: Motivirane, školovane, nezaposlene? Izazovi za mlade žene na tržištu rada u Hrvatskoj u organizaciji Ureda za informiranje u RH

10941518 842726159107006 9007668160910848280 nOkrugli stol Motivirane, školovane, nezaposlene? Izazovi za mlade žene na tržištu rada u Hrvatskoj održan je u organizaciji Ureda za informiranje u RH 6. ožujka 2015. u Kući Europe. Cilj okruglog stola bio je predstaviti ideju osnaživanja žena kroz obrazovanje te ukazati na rodnu segregaciju i diskriminaciju koja je prisutna u obrazovanju i zapošljavanju. Nakon pozdravnih riječi  Violete Staničić, voditeljice Ureda za informiranje uslijedio je kratki osvrt Rade Borić, izvršne direktorice Centra za ženske studije, na navedenu problematiku te je predstavljeno istraživanje Centra za ženske studije Gender Equality, Unemployment and Lifelong Learning in Europe – Impact on Life Chances of Young Women o kojem su govorile  znanstvenice Leda Sutlović i Zorica Siročić. Navedeno istraživanje naglašava potrebu uvođenja načela rodne ravnopravnosti u sve sfere obrazovnog, radnog i općedruštvenog sustava kako bi se izbjegla horizontalna i vertikalna segregacija muškaraca i žena.

Potom je uslijedila rasprava u kojoj su sudjelovale Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, dr. sc. Marija Brajdić Vuković, znanstvenica na Hrvatskim studijima, Ena Knežević, pravna savjetnica u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Rasprava je ukazala na paradoksalnu činjenicu da žene čine 70% diplomiranih, a istovremeno 69 % nezaposlenih visokoobrazovanih osoba.

Zaključak ovog okruglog stola naglašava potrebu suradnje svih socijalnih partnera kako bi se ostvarile pretpostavke za izradu i provedbu odgovarajućih javnih politika koje bi sustavno težile socijalnoj pravdi i jednakim mogućnostima za sve kao i osiguranju obrazovanja bez rodnih stereotipa.

image

Ostale novosti

  • 1