Održana Godišnja skupština Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti (Equinet) za 2014. godinu

-u00ACThierryMaroit-0507U Bruxellesu je 4. prosinca 2014. godine održana Godišnja skupština Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti za 2014. godinu, na kojoj su se okupili predstavnici nezavisnih tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti iz cijele Europe.

Predstavnici tijela imali su prilike čuti izvještaj Izvršnog odbora Equineta o rezultatima i postignućima Equinet-a tijekom 2014. godine te je predstavljen Program rada mreže za 2015. godinu. Znatna pažnja posvećena je prezentaciji Strateškog plana Equineta za 2015 – 2018. godinu, koji je potom usvojen jednoglasnom odlukom.

Tradicionalno je u sklopu Skupštine održana i rasprava o prioritetima i nadolazećim izazovima na području razvoja antidiskriminacijskog prava i antidiskriminacijskih politika u Europskoj uniji. U raspravi su ove godine sudjelovali predstavnica Europske komisije, zastupnica u Europskom parlamentu Jean Lambert te zamjenica pučke pravobraniteljice i koordinatorica Radne skupine Equineta za formiranje europskih politika Tena Šimonović Einwalter. Kao prioriteti su istaknuti donošenje tzv. Horizontalne direktive kojom bi se zaštita od diskriminacije u pravu EU proširila izvan područja rada i zapošljavanja i za diskriminacijske osnove dobi, spolne orijentacije, invaliditeta i vjere te uvođenje standarda jednakosti i neovisnosti za tijela za suzbijanje diskriminacije.

Godišnja skupština ujedno je bila prilika da, nakon prethodnog pozitivnog mišljenja Izvršnog odbora Equinet-a, Skupština razmotri zahtjev za primanje novog tijela u članstvo te je Komisija za suzbijanje diskriminacije iz Albanije jednoglasnom odlukom primljena u članstvo.

Ostale novosti

  • 1