EQUINET trening o mjerama pozitivne akcije

U organizaciji EQUINET-a te uz gostoprimstvo Poverenice za zaštitu ravnopravnosti  Nevene Petrušić održan je, u Beogradu 16. i 17. listopada, još jedan seminar za pravnike tijela za promicanje jednakosti koja su članovi ove europske mreže.

Cilj treninga bio je istražiti i raspraviti dosege i granice zakonitosti i učinkovitosti mjera pozitivne akcije, koje su predviđene u EU zakonodavstvu, a kao jedan od načina osiguranja pune jednakosti u praksi.

Na treningu su bile prisutne zamjenica pučke pravobraniteljice, Tena Šimonović Einwalter, koja je i vodila raspravu jedne radne skupine o najboljim praksama primjene mjera pozitivne akcije, te savjetnica pučke pravobraniteljice zadužena za pravne poslove suzbijanja diskriminacije. Trening se temeljio na raspravama o primjeni ovih mjera na temelju EU direktiva o jednakosti, a kroz raspravu o konkretnim predmetima i postupanjima vezanima uz razne osnove diskriminacije iz europskog zakonodavstva, uz izdvajanje primjera dobre prakse, učinkovitih propisa i učinka postojećih propisa, politika i praksi.

Uz prezentacije poznatih stručnjaka sa ovog područja, kao i stručnjaka iz tijela za promicanje jednakosti, sudionici treninga bili su u mogućnosti učiti o pravnom konceptu mjera pozitivne akcije, upoznati se s praksama vezanim uz ove mjere u europskim i drugim zemljama (npr. SAD), podijeliti svoje znanje i iskustvo s drugima te saznati više o inicijativama i projektima na ovom području, a sve kako bi prikupili nova znanja koja će im pomoći u daljnjem radu u njihovim tijelima za promicanje jedankosti te koja će moći dalje prenositi svojim kolegama i suradnicima

Ostale novosti

  • 1