Zamjenica pravobraniteljice na okruglom stolu u europskom parlamentu

Europska mreža tijela za suzbijanje diskriminacije (Equinet) organizirala je 10. rujna u Europskom parlamentu okrugli stol na kojem su čelnici i drugi visoki predstavnici ovih tijela raspravljali sa zastupnicima o prioritetnim temama vezano za suzbijanje diskriminacije u Europi u nadolazećem razdoblju. Uvodničari su bili potpredsjednica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek te predsjednici LIBE i FEMM odbora i zastupnici Claude Moraes i Iratxe Garcia Perez, dok su u raspravi izmjenjujući se sudjelovali zastupnici te visoki predstavnici tijela za suzbijanje diskriminacije, uključujući i zamjenicu pučke pravobraniteljice Tenu Šimonović Einwalter, članicu Izvršnog odbora Equinet-a te koordinatoricu Radne skupine za izradu EU politika.

Kao ključne teme istaknute su potreba bržeg donošenja tzv. Horizontalne direktive kojom bi se u europskom pravu zabranila diskriminacija temeljem dobi, vjere ili uvjerenja, invaliditeta i spolne orijentacije i izvan područja rada i zapošljavanja, ali i uspostava standarda za neovisnost i učinkovitost tijela za suzbijanje diskriminacije, koja bez odgovarajućih ovlasti i sredstava za rad, ali i bez pune neovisnosti, ne mogu ostvarivati dodjeljenu im zadaću.

U raspravi je zaključeno da Europska unija ima razvijenu nadležnost u području promicanja jednakosti i borbe protiv diskriminacije te su europske direktive pružile vrijedne alate državama članicama za suzbijanje diskriminacije na nacionalnoj razini, no još postoje praznine u zaštiti od diskriminacije, a jednakost još uvijek nije zaživjela u praksi. Naglašena je uloga tijela za suzbijanje diskriminacije u primjeni antidiskriminacijskog zakonodavstva na nacionalnoj razini te da znanje i iskustvo ovih tijela, ali i podaci koje ova tijela prikupljaju, zastupnicima mogu biti vrlo korisni u njihovim zagovaračkim naporima na europskoj razini. Stoga je ovom prigodom zastupnicima predstavljen i podijeljen i informacijski alat za zastupnike kojeg je izradio Equinet, u kojem se zastupnicima pružaju informacije o mreži te tijelima za suzbijanje diskriminacije u pojedinim državama članicama.

 

Ostale novosti

  • 1