Pučka pravobraniteljica sudjelovala na skupu o ljudskim pravima u Kairu

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sudjelovala je, 2. i 3. travnja, na radionici „Suživot i prihvaćanje drugih " u organizaciji Europske unije (EEASa) koja je održana u Kairu. Radionica je dio programa suradnje EU-a i Lige arapskih država (AL), a otvorili su je pomoćnik glavnog tajnika Lige Arapskih država Wageeh Hanafi i veleposlanik Delegacije Europske unije u Kairu James Moran.

Skup je bio prigoda za razmjenu mišljenja i informacija o međunarodnim i regionalnim ugovorima i deklaracijama, kao i nacionalnom zakonodavstvu o miroljubivom suživotu u multivjerskim i multietničkim društvima, o građanskim i manjinskim pravima te pravnom onemogućavanju poticanja na mržnju u skladu s međunarodnim standardima. Govorilo se o još postojećem autoritarizmu u mnogim arapskim državama i raširenom nepoštivanju ljudskih i građanskih prava.

Pučka pravobraniteljica imala je jedno od uvodnih izlaganja u okviru teme o građanskim i manjinskim pravima, a govorila je o hrvatskom iskustvu u unapređivanju ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Uz ostalo, istaknula je važnost suradnje s međunarodnim i regionalnim organizacijama kako bi se unaprijedili standardi ljudskih i manjinskih prava te govorila o hrvatskim postignućima na tom području u proteklih dvadeset godina. Napomenula je da i dalje postoji potreba za nastavkom unapređivanja prava i njihove zaštite te naglasila značenje uvođenja najšireg obrazovanja za ljudska prava i demokraciju.

Tijekom boravka u Kairu, gđa Lora Vidović posjetila je ministra tranzicijskog pravosuđa i pomirbe Amina El Mahdyja, uglednog pravnika i bivšeg člana ICTY-a, koji je izrazio svoju potporu suradnji s Republikom Hrvatskom, ali pokazao i iznimno poznavanje prilika u RH. Također se susrela s predsjednikom Egipatskog nacionalnog odbora za ljudska prava Muhammadom Fayekom. U kratkom razgovoru bilo je riječi o aktivnostima dviju institucija, a gospodin Fayek je uručio poziv gđi Vidović za sudjelovanje na arapsko-afričkom forumu o pravima žena koji bi se trebao održati u Kairu 30. travnja i 1.svibnja. Ujedno je izrazio želju za posjet Hrvatskoj, radi upoznavanja s organizacijom i djelovanjem Ureda pučke pravobraniteljice.

Ostale novosti

  • 1