Pravobraniteljica traži očitovanje nadležnih o događajima u KB Dubrava

Nakon optužbi pacijenata KB Dubrava o vulgarnom, neprimjerenom i nedopustivom ponašanju liječnika ortopeda, pučka pravobraniteljica Lora Vidović obratila se Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskoj liječničkoj komori i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Od njih je tražila očitovanje o tome što su poduzeli kako bi se rasvijetlio slučaj i sankcioniralo eventualno protuzakonito postupanje navedenog liječnika, njemu nadređenih i uprave KB Dubrava.

„Iako je od 2011. do danas dotični liječnik dobio pet opomena zbog neprofesionalnosti prema pacijentima, i dalje radi u Bolnici kršeći zakonske te odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije“, stoji u dopisu. U njemu pravobraniteljica navodi i kako je upravo ljudski faktor najjača karika opstojnosti zdravstvenog sustava, u trenutku kada se on susreće s brojnim izazovima.

„Visoka profesionalnost, predanost i požrtvovan stručni rad godinama nadoknađuje brojne deficite s kojima se sustav zdravstva susreće. Međutim, toleriranje postupanja pojedinaca kao što je slučaj navedenog ortopeda KB-a Dubrava, narušava ugled čitave struke i opasno ugrožava temelje sustava“, zaključila je pravobraniteljica, pozivajući se na pravo na zdravlje, zaštitu prava pacijenata i zaštitu od diskriminacije u području zdravstvene zaštite.

 

Ostale novosti

  • 1