Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Za vrijeme holokausta ubijeno je šest milijuna Židova, kao i milijuni pripadnika drugih manjina, zbog čega će on zauvijek služiti kao snažno upozorenje o opasnostima mržnje, rasizma i predrasuda.

Tim riječima i podsjećajući na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, Ujedinjeni narodi pokrenuli su 2005. godine obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja). Za obilježavanje ovog dana odabran je datum oslobođenja preživjelih u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz Birkenau, u kojemu je u nekoliko godina ubijeno više od milijun osoba.

UN je i ove godine obilježavanje posvetio temi edukacije, podsjećajući koliko je ona nužna kako bi buduće generacije odlučno odbacile svaki oblik rasizma, nasilja i antisemitizma. Važan je to element prevencije genocida, što je i istaknuto u Rezoluciji o sjećanju na holokaust, kojom je utemeljeno obilježavanje ovog dana.

„Moramo se zajedno oduprijeti normalizaciji mržnje“, izjavio je nedavno glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, upozoravajući na primjere porasta neonacizma u svim regijama svijeta.

„Raznolikost trebamo shvaćati kao izvor bogatstva, ne prijetnji, i ne smijemo biti tek promatrači kad su u pitanju ljudski životi i naše vrijednosti. Ustanimo zajedno protiv mržnje i radimo zajedno na izgradnji pluralizma i međusobnog poštivanja“, zaključio je.

Ostale novosti

  • 1