Predstavljanje rezultata istraživanja o diskriminaciji – pojave, raširenost, iskustva

Rezultati „Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije“ bit će predstavljeni u ponedjeljak, 11. rujna 2017. u 10:00 sati u Kući Europe (Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb).

Istraživanje pokazuje kako je petina građana bila diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina, što je manje nego 2012., kada je u takvoj situaciji bila četvrtina. No, i dalje najveći broj njih nije spreman potražiti zaštitu.

Osim osobnih iskustava, istraživanje pokazuje percepciju raširenosti diskriminacije te stereotipa i predrasuda prema određenim društvenim skupinama, kao i stupanj u kojem su građani upoznati s okvirom zaštite.

Uvodno će se okupljenima obratiti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a detalje o rezultatima predstavit će Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pravobraniteljice i predstavnica Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vijeća Europe. O metodologiji istraživanja govorit će Mirna Cvitan iz Ipsosa, agencije koja ga je i provela.

Treće je to istraživanje o diskriminaciji koje je Ured pučke pravobraniteljice do sada proveo, ovoga puta u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske komisije, Glavne uprave za pravosuđe i potrošače, kao dio projekta Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj.

Program možete pronaći u privitku.

Ostale novosti

  • 1