Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta

Iako povjesničari procjenjuju da je u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno između 250 tisuća do milijun Roma, njihova je žrtva marginalizirana, kako u obrazovnim programima, tako i samim obilježavanjima stradanja.

Ta se nepravda počela ispravljati tek posljednjih godina, između ostalog i obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. Obilježava se 02. kolovoza, na dan kad je 1944. ubijeno otprilike 3000 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja ovog međunarodnog dana, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu se do 31. kolovoza 2017. održava međunarodna putujuća izložba Miranda – holokaust Roma, koja će obići 19 država te svoj vrhunac doživjeti u proljeće 2018. godine kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Cilj projekta Kroz Mirandine očije potaknuti međukulturalni dijalog te obnoviti podučavanje o europskoj povijesti. Miranda predstavlja Anu Frank Roma, a sam projekt je privukao veliku pozornost, djelomično i zbog činjenice da je riječ o prvoj izložbi o holokaustu Roma čiji su autori sami Romi. 

Ostale novosti

  • 1